04. 11. 2018   |   Avtor: ZooTrgovina
Vprašanje:
Imam psičko staro 10 let. Vse je bilo normalno, nikoli bolna, potem pa kar naenkrat ni mogla opraviti velike potrebe. Opazil sem, da se ne more postaviti v položaj za potrebo. Imela naj bi tudi navidezno brejost (tako mi je rekel veterinar, ker je napihnjena). Po stopnicah ne more več hoditi (jo moram nesti), če pa ji slučajno uspe, je zelo zadihana. Kaj svetujete?


Odgovor:
Dvomim, da gre za navidezno brejost. Psička ima verjetno težave s hrbtenico in/ali kolki. Glede na to, da se pri telesnem naporu takoj zadiha, ima lahko tudi težave s srcem. Težave s srcem lahko privedejo do zastoja vode, kar lahko povzroči povečan obseg abdomna. V tem primeru mora psička dobiti zdravila za odvajanje vode in vzpodbujanje delovanja srca in/ali zniževanje krvnega tlaka.

V kolikor ste pri psički opazili povečano žejo, gre lahko za piometro. To stanje je urgentno in je potrebna takojšnja operacija.


Glede na to, da je problem, ki ga opisujete, kompleksen, svetujem obisk pri veterinarju. Osebno bi poleg kliničnega pregleda preverila tudi krvno sliko in psičko napotila na rentgensko slikanje hrbtenice, kolkov ter prsnega koša. Šele na podlagi tega je pri težavah, ki jih opisujete, mogoče postaviti ustrezno diagnozo.

Odgovorila.
Nika Briški, dr. vet. med., veterinarka za male živali, zaposlena v Veterinarski ambulanti Diagnoza d.o.o.