20. 08. 2020   |   Avtor: ZooTrgovina
Vprašanje:
Ali je hišni kunec pravi ljubljenček zame?


Odgovor: 

Kunci so čudoviti hišni ljubljenčki. So zelo zanimivi, pokorni, prijazni do ljudi in s časom postanejo tudi ljubeči. Kunci so tudi zelo čiste živali, ki se brez večjih težav privadijo na poseben prostor, ki ga uporabljajo kot stranišče.

Vsaka odločitev, ki vključuje poleg vašega še drugo življenje, je potrebna temeljitega premisleka. V tem članku vam bomo predstavili nekaj stvari, ki jih je potrebno pretehtati, še preden v svoj dom pripeljete novega stanovalca.

Kunci so zelo dobri v uničevanju stvari. Za kunce glodanje ni le način drobljenja hrane ampak je način življenja. Lahko, da hišni kunec izgleda res zelo majhno in nebogljeno bitje, vendar bodite prepričani, da lahko za šalo prežveči debel električni kabel ali pa se pregrize čez vašo najljubšo knjigo. Ne pričakujte od njega, da bo zaradi vas prenehal glodati. On vas ne bi nikdar prosil, da prenehate z dihanjem. Vi morate poskrbeti, da stvari, ki so vam pri srcu ustrezno zaščitite pred kuncem. Istočasno mu priskrbite še kakšno lično kunčjo igračo, ki jo lahko gloda brez slabe vesti. Na primer koruzni storžkošček lesa ali pa vitaminski kamen za glodanje.

Kunci, ki niso kastrirani ali sterilizirani bodo označevali svoj teritorij. To bodo počeli tako samci kot samičke. Če vas to moti, se lahko odločite za sterilizacijo ali kastracijo. Običajno tak poseg zmanjša tudi njihovo agresivnost . Prav tako pa preprečite, da bi se - v primeru da imate več kuncev – vaši kunci "razmonoževali kot zajci”.

Kunci so rastlinojedi. Če imate muco ali psa, jima najverjetneje preprosto odprete konzervo ali pa nasujete nekaj hrane iz vreče. Kunci potrebujejo sveže seno skoraj vsak dan. Prav tako, bi jim morala biti vsak dan na voljo tudi sveža zelenjava ali sadje.

Tudi kunci imajo zdravstvene težave. Hišni kunci potrebujejo redne preglede pri veterinarju. Pogoste so težave kot so zaraščeni zobje, težave s stopali, prebavne bolezni ali bolezni dihal. Vsekakor pa imate, če primerno poskrbite za svojega kunca, več možnosti, da se zdravstvene težave ne bodo pojavile.

Če si želite hišnega ljubljenčka za svojega otroka, naj kunec ne bo vaša prva izbira. Z kunci moramo rokovati zelo previdno. Hitro se prestrašijo, če so naši gibi prenagli ali nepredvidljivi, zato lahko ugriznejo ali pa zbežijo v trenutku. Prav tako potrebujejo dovolj časa, da se navežejo na vas. Majhni otroci bodo to težko razumeli. Prav tako hišni kunec ni ena tistih živali, ki bi uživala v igri s svojim lastnikom. Najverjetneje se bodo raje igrali sami, s senom, s svojo kletko ali pa s svojimi igračami. Vsekakor pa je kunec lahko čudovit prijatelj starejšemu, mirnemu otroku.

Hišni kunci morajo biti aktivni. Nikar si ne mislite, da jih imate lahko ves čas zaprte v majhni kletki. Nujno jim morate nekaj časa vsak dan zagotoviti prosto gibanje po stanovanju ali pa mu namenite prav posebno "kunčjo” sobo v kateri ni ničesar takega, kar bi bilo vsaj približno primerno za glodanje. Če boste kuncu zagotovili tudi kakšen sprehod ali pa celo njegov prostor na vrtu, vam bo zelo hvaležen.

Hišni kunec potrebuje vaš čas. Kunci potrebujejo pozornost. Želijo si stikov z vami ali z drugimi živalmi in lahko postanejo depresivni v osami. Prav tako potrebujejo kakovostno hrano, svežo vodo in redno očiščeno kletko. Če za svojega hišnega kunca primerno skrbite, lahko njegova življenjska doba tudi krepko preseže desetletje.