21. 01. 2019   |   Avtor: ZooTrgovina
Vprašanje:
Ali se tudi pes lahko prehladi?


Odgovor: 
Kihanje, izcedek iz nosu, glavobol in povišana telesna temperatura. To so stvari, ki jih ljudje občutimo, ko se prehladimo. Tako kot pri ljudeh hladna in vlažna obdobja povzročajo prehlade, se lahko to zgodi tudi pri psih. Psi se lahko prehladijo zaradi večjih, nenadnih temperaturnih razlik, prevelike količine zaužitega snega, če pregreti ležijo na hladnih površinah ali pijejo zelo hladno vodo. Pogosteje so prizadeti mladiči, ker še nimajo povsem razvitih dihal in imunskega sistema. Bolj občutljivi so tudi starejši psi zaradi kroničnih degenerativnih sprememb, psi z alergijami, psi s prirojenimi hibami (podaljšano mehko nebo, zožitev sapnika, itd.), psi s pridobljenimi hibami (tumorji, ki povzročajo zožitev dihalne poti). Prehlad je v bistvu obolenje zgornjih dihalnih poti in ga običajno povzročajo razni virusi in bakterije.

Kakšni so simptomi prehlada? 

  • pojavi se lahko izcedek iz oči in smrčka
  • kihanje
  • kašljanje
  • zmanjšan apetit
  • potrtost
  • težko dihanje
  • Če so simptomi blagi in se pojavijo pri odraslem psu, ki so v dobrem zdravstvenem stanju, lahko ostanejo doma, ampak poskrbeti moramo, da so na toplem, dobro hidrirani in da jim zagotovimo mir in počitek. Za hitrejšo ozdravitev je potrebno tudi gibanje na svežem zraku, a dokler pes ni zdrav, naj bodo sprehodi kratki in omejeni. V hujših primerih, ko ti simptomi postanejo bolj izraziti, predvsem če gre za starejšega psa ali mladička, je priporočljivo obiskati veterinarja. To pa zato, ker je njihov imunski sistem običajno šibkejši kot pri zdravih odraslih hišnih živalih. Prav tako moramo to nujno storiti, če se pri psu pojavi vročina, sopenje, zavračanje hrane in tekočine, hujši kašelj, saj gre v tem primeru lahko za pljučnico ali kužni kašelj, in če je izcedek iz nosu ali oči gnojen, saj gre lahko za bakterijsko okužbo, ki zahteva zdravljenje z antibiotiki. Če prehlada ne zdravimo, lahko privede do vnetja sapnika ali pljučnice. Pes lahko zboli tudi za vnetjem ušes.

    Vaš veterinar bo naredil popoln fizični pregled psa. To vključuje tudi odvzem krvi in po potrebi rentgensko slikanje prsnega koša, ob sumu na pljučnico. Vašemu psu lahko predpiše antibiotik v primeru, da vaš pes trpi zaradi bakterijske okužbe. Če je virusna okužba, antibiotik ne bo pomagal, ampak ga bo pa zaščitil pred sekundarnimi bakterijskimi okužbami, katerim je zaradi oslabljenega imunskega sistema takrat bolj izpostavljen.


    Kakšna je preventiva?

    Da preprečimo prehladna obolenja, je zelo pomembno, da psu omogočamo redno gibanje na svežem zraku, mu dajemo kakovostno in uravnoteženo prehrano, redno odpravljamo notranje zajedavce in psa redno cepimo proti kužnim boleznim in tako poskrbimo za pravilno delovanje imunskega sistema.

    Občasno je tudi priporočljivo dodajanje vitaminov, predvsem ob večjih obremenitvah in naglih temperaturnih razlikah.


    Prehlad vzemite resno!

    Včasih so simptomi, ki se zdijo kot posledica prehlada, posledica različnih okužb dihal, ki jih povzročajo posamezni virusi ali bakterije. Nekateri od teh lahko vodijo v resna obolenja, če jih ne nadzorujemo. 

  • Virus parainfluence je ena pogostejših in zelo nalezljivih virusnih okužb, zato je cepljenje proti njej vključeno v kombinirano cepivo. Za okužbo je značilen kroničen kašelj.
  • Traheobronhitis oz. kužni kašelj psov, je bolezen, ki se ponavadi začne nenadoma in nas preseneti z močnim kašljem. Kašelj je pogosto tako močan, da se kužek dobesedno davi in na koncu pogosto tudi bruha. V razvoj te zelo nalezljive bolezni je vpletenih več virusnih in bakterijskih povzročiteljev, kot so virus pasje parainfluence, reo in adeno virusi, bakterija Bordetela bronhiseptica. Sekundarni simptomi so izcedek iz nosu in oči.
  • Pasja kuga je sistemska in zelo nalezljiva bolezen, prav zato je priporočljivo rutinsko cepljenje vašega psa. Povzročitelj je virus Morbillivirus, ki se prenaša z vsemi telesnimi izločki, z neposrednim stikom z okuženim psom, kapljično in po zraku. Virus lahko prenašajo tudi druge živali in ljudje iz okuženih območij. Splošni znaki so potrtost, neješčnost, depresija, dehidracija in povišana telesna temperatura. V napredovani obliki bolezni virus navadno prizadene dihala (kihanje, pljučnica, gnojni izcedek iz nosu), prebavila (bruhanje, driska), oči (gnojni izcedek), živčni sistem (paralize posameznih mišic, mišični krči, kroženje živali, slepota), po koži trebuha se pojavijo izpuščaji in otrdelost poroženelega epitelija na smrčku in blazinicah.
  • Adenovirus tipa 2 povzroča simptome prehlada, je pa tudi eden izmed povzročiteljev kužnega kašlja psov.
  • Zato imejte v mislih, da prehlad ni vedno tako neškodljiv kot se zdi. Bodite pozorni na simptome in napredovanje bolezni. Stanje vzemite resno in svojemu ljubljenčku zagotovite veterinarsko oskrbo.