21. 12. 2018   |   Avtor: ZooTrgovina
Vprašanje:
Naš pes zelo trpi v času božično novoletnih praznikov zaradi hrupa, ki ga povzročajo poki petard in ognjemetov. Kako mu lahko pomagam?


Odgovor:
V novoletnem času zaradi pokanja petard živali doživljajo velik stres. Mnogo lastnikov se z vprašanji obrača name, kako pomagati svojim štirinožnim prijateljem, da bodo novoletno pokanje lažje prenašali. Zato sem se odločila, da v tem predbožičnem času napišem nekaj nasvetov, kako psu ob novoletnem rajanju kar najbolj zmanjšati stres zaradi pokanja.

Pokanju se izognite
Če je le mogoče, najprej poskrbite, da se pes pokanju čim bolj izogne. To posebej velja za pse, ki ob pokanju izgubijo razsodnost. Ob novoletnem rajanju naj tak štirinožni prijatelj ostane v stanovanju – najbolje v prostoru, kjer je pokanje najmanj glasno. Na razpolago naj ima skrivališče, kamor se lahko umakne. Tako skrivališče je lahko škatla, kletka ali prostor pod kuhinjsko mizo, ki ga zagrnemo z deko ali prtom. Če se le da, psa ne puščajte samega. Njegov stres lahko ublažite s svojo prisotnostjo, glasbo, ki preglasi zvoke iz zunanjosti ali igračami, ki ga zamotijo, da pozabi na zunanje dogajanje.

Ob pokanju se nikar ne začnite obnašati panično in ne bodite zaskrbljeni. S psom ravnajte kot ob vseh ostalih dneh, kadar je z vami. Zavedajte se tudi, da pes čuti vaš strah – če je strah vas, bo tudi njega, zato reagirajte sproščeno.

Kadar greste s psom ven, izbirajte poti, kjer je pokanja najmanj. Zaradi njegove varnosti ga je potrebno imeti na povodcu. Lahko se namreč zgodi, da se pes ob poku prestraši in poskuša prečkati cesto ob najmanj primernem trenutku ali se spusti v brezglavi beg. Predvsem pri psih v pesjaku bodite pozorni na to, da jim mimoidoči ne bodo (ne)namerno metali petard pod noge.

Z mačkami je nekoliko težje, bolj so samosvoje in se v občutkih in vtisih ne ozirajo toliko na lastnika, tako jih s svojim obnašanjem ne moremo toliko zamotiti. Ponudimo jim varno skrivališče in kaj da jih zamoti.

Psa lahko na pokanje pripravite
Na pokanje je psa mogoče tudi navaditi. Za ta način je potrebno več časa, zato ni primerno, da bi se tega lotili samo nekaj dni pred tem, ko se pokanje lahko prične. Je pa koristno, če se pes boji vseh glasnejših zvokov, kot npr. tudi grmenja. To lahko storite tako, da posnamete pok ali serijo pokov in mu ta posnetek predvajate pri majhni jakosti zvoka. Ko pes na predvajane zvoke odreagira na željeni način (ni preplašen), ga pohvalite. Nato jakost in pogostost predvajanih pokov stopnjujete. V primeru, da ga obide strah, pa trening prekinite.

Sredstva za pomiritev psov in mačk
Ko noben izmed opisanih ukrepov ne zadošča, lahko uporabite katerega izmed sredstev za pomiritev živali. Običajno morate začeti z uporabi nekaj dni preden pričakujete stresne dogodke. V prosti prodaji v specializiranih trgovinah so na voljo prehranski dodatki z aminokislino triptofan (CaniGum Relax), sredstva s kazeinom (Zylkene) ali feromonsko razpršilo (Adaptil, Feliway).

Ko ne pomaga nič od zgoraj naštetega…

Se oglasite pri svojem veterinarju, ki pozna zdravstveno stanje vaše živali. Posebej pomembno je to v primerih, kroničnih obolenj. Na recept se dobi nekaj zdravil, ki jih smemo predpisati v primerih, ko je strah prehud. To predstavlja zadnjo možnost, ko ste ostalo možnosti že preizkusili in se le-te niso izkazale za dovolj učinkovite.

Upam, da bodo letos ljudje vsaj malo spoštovali lepake, ki spodbujajo, da ne bi (toliko) metali petard. Za živali, za mir.